vrouwduiken

Energiebewust wonen in de Bestaande Wijk van Morgen

Dahliastraat e.o. oudBWvM (17) 19-7

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

In Kaalheide in Kerkrade-West transformeert Hestia groep 153 woningen naar passief-woningen: de Bestaande Wijk van Morgen. Dat betekent dat de woningen extreem energiezuinig worden. Het project omvat de woningen in de Dahliastraat en omgeving. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt en een werkgroep bekijkt op welke punten de leefbaarheid kan worden verbeterd. De plannen zijn in goed overleg met de bewoners tot stand gekomen.


Extreem energiezuinig

De woningen worden in tien werkdagen voorzien van  nieuwe gevels, een nieuw dak met zonnepanelen, een nieuwe HR-combiketel, nieuwe radiatoren, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook wordt de begane grondvloer geïsoleerd. Het energielabel van de woningen stijgt daardoor van gemiddeld D naar A++. De vijf woningeigenaren in het gebied kunnen meeliften met het project tegen projectkosten. Bewoners kunnen tijdens de renovatie gewoon in hun huis blijven.

De snelle bouwmethode, de focus op energiebesparing en duurzaamheid, de grootschalige toepassing van zonnepanelen, de aandacht voor het uiterlijk van de woningen en de integrale buurtaanpak, maken dit project uniek in Nederland. Bij de renovatie worden technieken toegepast afkomstig uit de Wijk van Morgen op Avantis. Vandaar dat het project ook wel de Bestaande Wijk van Morgen wordt genoemd.

 

Besparing
Energiebesparende maatregelen zijn goed voor het milieu én voor de portemonnee van de bewoners. Een gemiddeld gezin bespaart door de renovatie gemiddeld 50 euro op zijn gasrekening. Daarnaast besparen gezinnen door de zonnepanelen gemiddeld nog eens 50 euro op de elektrarekening. Hestia groep past de huurprijs van de woningen na renovatie aan, maar per saldo levert de duurzame renovatie de bewoners nog steeds een flink financieel voordeel op. Bovendien stijgt het wooncomfort van de woning.

 

Investering
Jack Vinken, directeur-bestuurder van Hestia groep, is razendenthousiast over dit project dat landelijk wordt gezien als voorbeeldproject voor duurzame woningrenovatie: ‘Hestia groep investeert sinds een aantal jaren fors in energiebesparende maatregelen. Dit project betekent een investering van 100.000 euro per woning!

Dat is een flink bedrag, toch vinden we deze investering verantwoord. De buurt krijgt door de renovatie een flinke positieve impuls en de woonlasten blijven voor bewoners beheersbaar dankzij de lagere energierekening. Bovendien is het milieuvoordeel groot en kunnen andere woningcorporaties profiteren van de ervaringen die we tijdens dit innovatieve renovatieproject opdoen.’

 

Modelwoningen
De 153 huurwoningen dateren uit de 70-er jaren en bestaan uit vier woningtypen: eengezinswoningen met schuin dak, eengezinswoningen met plat dak en onder- en bovenwoningen. Elk woningtype vraagt om een eigen aanpak. Daarnaast wordt bij de renovatie rekening gehouden met voorzieningen die bewoners zelf hebben aangebracht, zoals aanbouwen en rolluiken. Van elk woningtype wordt een modelwoning gemaakt. De ervaringen bij deze modelwoningen worden gebruikt om de aanpak samen met aannemer verder te optimaliseren. De eerste modelwoning is op 21 december 2011 feestelijk geopend. Lees het nieuwsbericht.

 

Planning

In november 2011 is de aannemer gestart met de renovatie van de eerste modelwoning. Lees het nieuwsbericht. De renovatie van de woningen is in juni 2012 van start gegaan. Lees het persbericht

De opstartfase kende een aantal aanloopproblemen. Inmiddels zijn de verschillende bedrijven gelukkig beter op elkaar ingespeeld. Vóór de bouwvak zijn 20 woningen opgeleverd.

 

Huisbezoeken en vragen

In januari is Hestia groep begonnen met huisbezoeken. Inmiddels zijn 100 huisbezoeken afgelegd. Alle bewoners krijgen een uitgebreide informatiemap en bekijken voorafgaand aan het huisbezoek de modelwoning, zodat ze een goed beeld krijgen van de renovatie. Tot nu toe doen alle bewoners mee met de renovatie.
Bewoners worden op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven. Deze vindt u onderaan deze pagina. Hier vindt u ook de informatiemap.
Klik hier voor het fotoboek van dit project.
Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met het Service Center van Hestia groep (045) 533 94 94 of stel uw vraag via e-mail: ....

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief december 2011
Nieuwsbrief februari 2012

Nieuwsbrief mei 2012

Nieuwsbrief juli 2012

Nieuwsbrief september 2012

Nieuwsbrief november 2012

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief april 2013


Informatiemap voor bewoners
Informatiemap

Nieuwsbrief Heilust

HEEMwonen en de gemeente Kerkrade geven in het kader van West wint aan ruimte een digitale nieuwsbrief uit. Hierin komen zaken aan de orde die spelen in Kerkrade-West. Schrijf u hieronder in en ontvang een melding elke keer als een nieuwe editie van de nieuwsbrief online staat!

twitter_westwintVolg ons op Twitter

@Westwintaanruim

Goede ideeën in West!

Heeft u ideeën over dit project? Laat het ons weten